Porterklasser

De olika klasserna är PDA´s sätt att klassificera Porter. Många bryggare döper sina produkter mer utifrån vad som är säljande, vilket ofta kan variera beroende på var i världen vi befinner oss. Därför kan PDA anse att en bränd eller välhumlad Porter passar bättre i Stoutklassen, oavsett vad bryggeriet kallar sin produkt.

Rent historiskt, när Portern uppstod i London på 1700-talet och in på 1900-talet var den enda säkra skillnaden att Stout var starkare än Porter.

Nedan finns klasserna från 2021 mindre justeringar kan ske till årets tävling, exempelvis gällande alkoholgränser i Specialklasserna eller möjligtvis nya klasser. 

  • A) Frukost-Porter (FP): Lätt och alkoholsvag Stout/Porter lämplig att starta dagen med eller som läskande dryck efter strapatser. Max alkohol 3,5%
  • B) Promenad-Porter (PP): Porter/Stout med karamelliga/ chokladiga toner som balanseras av rostade toner och klassisk humlebeska. En mjuk men lång smak som man kan dricka mycket av. Alkohol ca 3,6% – 5,6%
  • C) Promenad-Stout (PS): Stout/Porter där det brända och torra dominerar tillsammans med klassisk humlebeska. Kan vara en lättare Dry Stout eller en kraftigt bränd porter. Alkohol ca 3,6% – 5,6%
  • D) Stark-Porter (SP): En starkare variant av Promenad-Porter, med mer smak och alkohol, men det karamelliga/ chokladiga är tydligt. Alkohol ca 5,6% – 8%
  • E) Stout (S): En något kraftigare Stout/Porter där det brända och torra dominerar i kombination med klassisk humle.  Alkohol ca 5,6% – 8%.
  • F) Indian-Porter (IP): Porter/Stout som humlats med nya, oftast amerikanska, humlesorter vilket tydligt märks i doft och smak. Alkohol ca 3,6% – 8%.
  • G) Imperial Porter (ImpP): En starkare variant av Stark-Portern, där det karamelliga och chokladiga är tydligt. Klassisk humlebeska. Alkohol över 8%.
  • H) Imperial Stout (ImpS): En starkare variant av Stout eller Indian-Porter. Smaken domineras av rostade, kaffeliknade toner och/eller humlebeska. Alkohol över 8%.
  • J) Porter/Stout Special -7 (PSS7): Porter/Stout som smaksatts med exempelvis choklad, kaffe, rök mm som påtagligt* ändrar smaken. Alkohol max 6,9%
  • K) Porter/Stout Special -9 (PSS9): Porter/Stout som smaksatts med exempelvis choklad, kaffe, rök mm som påtagligt* ändrar smaken. Alkohol 7%-8,9%
  • L) Porter/Stout Special -12 (PSS12): Porter/Stout som smaksatts med exempelvis choklad, kaffe, rök mm som påtagligt* ändrar smaken. Alkohol över 10%
  • M) Fat-Lagrad Porter (FLP): Porter/ Stout där man genom fatlagring förändrat smaken. Oftast varianter av ImpP eller ImpS.
  • N) Årgångslagrad Porter (ÅP): Porter/Stout som lagrats minst två år på flaska el fat, för att rundas av och mjukna.

 

* Tillsatser av havre, råg, laktos andra sötningsmedel mm, ändrar snarare fyllighet och munkänsla än smaken enligt PDA. Därför ser vi inte dessa som Porter/Stout Special utan de tävlar i de vanliga klasserna.